• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    • Anmeldelse: The Dam
    • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    • En trygg og blodig oppfølger: Scream VI
    • Anmeldelse: Saint Omer
  • KINOBRANSJEN
    • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    • Kinoklubben har nådd en stor milepæl
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Anmeldelse: Steve Jobs

Steve Jobs får terningkast seks av KINOMAGASINETs anmelder, som så filmen hos Nordisk Film Ringen Kino i Oslo.

: Steve Jobs

6
Karakter:
review-image

Konklusjon:

Eksterne lenker. Les mer hos:

Anmeldelse: Steve Jobs
Lars Johnsrud
24. januar 2016

FILMFAKTA

Norgespremiere: 22.01.2016
Originaltittel: Steve Jobs
Sjanger: Drama / Biografi
Skuespillere: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Sarah Snook, Katherine Waterson, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, John Ortiz, Perla Haney-Jardine, Jackie Dallas, Adam Shapiro, Tina Gilton, Makenzie Moss, Adam Reeser.
Regi: Danny Boyle
Manus: Walter Isaacson, Aaron Sorkin. Nasjonalitet: USA. Språk: engelsk. Distribusjon: United International Pictures. Produksjonsår: 2015.
Lengde: 2 t og 2 min

HANDLING

Steve Jobs' lidenskap for teknologi og hans visjoner om nyskapning har gjort ham til en foregangsmann innen den digitale tidsalderen. Men på veien mot målet om å revolusjonere datateknologien ofret han også mye. Steve Jobs er en myteomspunnen mann, som var kjent for å sette yrkeskarrieren foran familie og venner. Denne filmen gir et fascinerende innblikk i hans engasjement og personlighet, og tar oss med bak scenen under tre av de største øyeblikkene i hans karriere.

Visjonær, eksentrisk, kujon, narsissistisk drittsekk eller bare geni. Hvilken hatt passer best på Steve Jobs? Jeg setter i alle fall den siste på regissør Danny Boyle.

Filmen om den avdøde administrerende direktøren i Apple, Steve Jobs, er like delikat designet som produktene hans er kjent for. Historien presenteres i tre kapitler fordelt over en periode under presentasjonen av tre ulike Apple-produkter. Det hele er tidfestet til 1983, 1988 og 1998, og stramt regissert av britiske Danny Boyle, som tidligere har gjort seg bemerket med blant annet Trainspotting og Slumdog Millionaire.

Historien starter i 1983 med kaos og en krig av argumenter i det Steve Jobs (Michael Fassbender) skal entre scenen for å presentere sin nyeste kreasjon: en MAC. Ifølge Jobs har Hollywood gjort datamaskiner slemme, og hans insistering på at det nye produktet skal si «Hello» til publikum kommer ikke uten problemer. MAC-utvikler Andy Hertzfeld (Michael Stuhlbarg) blir beordret til å fikse problemet som har oppstått, samtidig som Joanna Hoffman (Kate Winslet) drar Jobs bak scenen for å ta seg av noe helt annet. Han møter Apple-gründer Steve Wozniak (Seth Rogan), hans separerte kone (Katherine Waterston) og datter (Makenzie Moss, Ripley Sobo og Perla Haney-Jardine) som venter på han i hans garderobe. Jobs balanserer alle utfordringene uten å gjøre kun én ting alene.

Allerede her viser filmens styrke seg i det skriftlige materialet. Manusforfatter Aaron Sorkins (The Social Network) verbale avhandlinger i det komplekse manuset har fra tidligere blitt møtt med både ros, som i The West Wing, og forakt i Studio 60 on the Sunset Strip. Her derimot kommer hans komplekse dialog til sitt fulle i det ordkrigen raser til og fra den eksentriske Steve Jobs. Den stokkete måten den verbale dialogen utspiller seg, fremstår både som humoristisk og får karakterene til å vokse i hverandre i løpet av filmen. Når regissør Danny Boyle samtidig vet nøyaktig hvor mye tid han skal vie for å bygge opp karakterene og rive de ned igjen, blir resultatet intet annet enn fullkommet.

Manusforfatter Sorkin benytter seg ikke av en lineær historiefortelling i løpet av de tre kapitlene, eller periodene om du vil. Historien tar flere vendinger, og dette forblir en strukturell genistrek som krever at publikum må følge nøye med. Samtidig gir det filmen en dybde som man ikke ofte finner i dramafilmer. Steve Jobs er så mye mer enn bare en impresjonistisk fremstilling av en innovatør. Filmen er heller ikke en altomfattende biografi, men denne måten å presentere historien på er langt mer underholdende enn hva et konvensjonelt filmmanus tillater. Man skulle tro det hele er gjort i ånden av Steve Jobs og hans visjonære fremtidssyn.

Hvert kapittel starter med en smakfull montasje og dialog. Manuset inneholder mye energi og vitalitet som aldri bremser eller blir hengende bakpå. Selv når vi presenteres for noen tilbakeblikk mot midten av filmen, under høydepunktet i en krangel mellom Jobs og hans tidligere sjef John Sculley (Jeff Daniels), holdes filmens gjennomgående energi på topp uten at historiefortellingen blir rotete. Dette er en nær perfekt symbiose av manus, regi og klipping. En fløyelsmyk overgang fra den lineære historiefortellingen, til de ulike sidesprangene historien tar underveis.

Michael Fassbender krever oppmerksomhet på lerretet som Jobs. Hans unike skuespillerprestasjoner omvandler manusforfatter Sorkins skildring av Steve Jobs til en nådeløs drittsekk. Han gjør karakteren legemlig, men samtidig umenneskelig, gjennom Jobs misfornøyde væremåte og tilfeldige fornærmelser mot de andre karakterene. Jeg sitter utvilsomt igjen med tanker om dette som en av de mest fascinerende rolletolkningene til Michael Fassbender noensinne, noe som også gjør det hele komplett er at han omkranses av en rekke andre skuespillere av høyeste klasse. Kate Winslet treffer blink i rollen som Joanna Hoffman med en subtil polsk aksent som Jobs’ partner.

Regissør Danny Boyle blander manusets dynamikk og skuespillernes prestasjoner med en unik innsikt i utnyttelse av tekniske løsninger for historiefortellingen. Hver tidsperiode er filmet i sitt eget format: 16mm for 1983, 35mm for 1988 og digitalt for 1998. Det hele underbygger på en genial måte den tekniske utviklingen historien skal fortelle. Regissøren legger seg tett mot maskingevær-dialogen til manusforfatter Sorkin ved å fylle hver eneste bilderute med mest mulig visuell fakta og informasjon. Alt fra kuttingen fra publikum som tramper i gulvet ved en produktlansering, og kryssklippet til Jobs og Woz tilbake i garasjen, styrker arven de begge har med seg inn i historien som skal fortelles.

Det overveldende håndverket som fremvises, gjør Steve Jobs til én av de mest gripende, interessante og underholdende biografiske filmene vi har sett de siste årene. Alle friheter manusforfatter Sorkin tar seg i å inkorporere biografien av Walter Isaacson i filmen, fremhever den underliggende konflikten i Jobs’ liv.

Det er flere gripende øyeblikk, helt fra noen av de første scenene, og allerede her setter regissør Danny Boyle tonen for den narsissistiske Steve Jobs umenneskelige væremåte. Det som etter min mening forblir genistreken til Danny Boyle er hvordan han klarer å balansere alle ingrediensene, slik at vi som publikum sitter igjen og misliker Jobs like mye som vi liker ham. Og nettopp dette viser seg i karakterene i filmen, som gang etter gang blir fornedret og forulempet av Jobs, samtidig som de klarer å utrykke at de har gode følelser for ham. Denne kompleksiteten forblir en fulltreffer mot slutten i det Danny Boyle klarer å få Jobs til å forsone seg med det som fremstår som hans store spøkelse. Og hva dette spøkelset er, må du se filmen for å finne ut av, for dette er én av de beste dramafilmene på kino akkurat nå.

Steve Jobs er en film som rører ved så mye av den menneskelige og umenneskelige psyke, i en særdeles elegant innpakning som Steve Jobs selv kunne gått god for. Denne filmen framstår noe likt med den første iMac-en; man kunne se inn i den uten å egentlig forstå hvordan den virket. Filmen gir et innblikk inn i en genial og umenneskelig mann, som ingen egentlig kan forstå seg på, og dette er velfungerende.

Filmen ble sett på Nordisk Film Ringen Kino i Oslo. Det ble betalt ordinær kinobillett.

Relaterte sakerKino
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
24. januar 2016
Lars Johnsrud https://www.facebook.com/lars.johnsrud

Skribent, film-samler og Bond-ekspert

Relaterte sakerKino

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods

Matias Kjølstad23. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: The Dam

Anne Helen Houg15. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl

Terje Thomassen15. mars 2023
Les mer

En trygg og blodig oppfølger: Scream VI

Jon Smeland Olsen9. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Saint Omer

Anne Helen Houg7. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: The Mandalorian: sesong 3 – episode 1: The Apostate

Matias Kjølstad5. mars 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Joakim Rekaa, Jon S. Olsen, Katrine Wang Svendsen, Magnus Meling, Matias Kjølstad, Terje Thomassen og Torunn Sola

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

KINOMAGASINET arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. KINOMAGASINET er medlem av Norsk Tidsskriftforening og Fagpressen.

KINOMAGASINET er medlem av
Fagpressen

Siste nyheter

  • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    ANMELDELSE23. mars 2023
  • En John som aldri dør
    FILMOMTALE21. mars 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival dc animasjon eventyr

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • 20 år med elleve norske filmer som solgte over 500.000 kinobilletter
    STATISTIKK21. februar 2023
  • Anmeldelse: The Dam
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • Anmeldelse: Ant-Man and the Wasp: Quantumania
    ANMELDELSE22. februar 2023
  • Kinosjefene hedret sine 2022-favoritter
    FILMPRIS16. mars 2023
  • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    ANMELDELSE23. mars 2023
  • En John som aldri dør
    FILMOMTALE21. mars 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Anmeldelse: The Revenant
Anmeldelse: Den gode dinosaur (3D)