• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    • Anmeldelse: The Dam
    • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    • En trygg og blodig oppfølger: Scream VI
    • Anmeldelse: Saint Omer
  • KINOBRANSJEN
    • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    • Kinoklubben har nådd en stor milepæl
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Anmeldelse: Snekker Andersen og Julenissen

VARM OG STEMNINGSFULL: KINOMAGASINETs anmelder synes Snekker Andersen og Julenissen har blitt til en koselig julefilm for hele familien.

KINOFILM : Snekker Andersen og Julenissen

5
Karakter:

Konklusjon:

Snekker Andersen og Julenissen har blitt den ultimate julefilmen for hele familien. Stemningsfull, varm, rørende og magisk. Se den!

Eksterne lenker. Les mer hos:

Anmeldelse: Snekker Andersen og Julenissen
Ann Mari Nettum
10. november 2016

FILMFAKTA

Norgespremiere: 11.11.2016
Originaltittel: Snekker Andersen og Julenissen
Sjanger: Familiefilm
Skuespillere: Trond Espen Seim, Anders Baasmo Christiansen, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Johanna Mørck, Eirik Hivju, Thias Salberg med flere
Regi: Terje Rangnes
Manus: John Kåre Raake, basert på Alf Prøysens bok
Nasjonalitet: Norge
Språk: norsk
Produksjonsselskap: Fantefilm Fiksjon AS
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
Produksjonsår: 2016
Lengde: 1 time og 13 min.
Aldersgrense: Tillatt for alle
Begrunnelse: Filmen har én scene som kan virke noe nifs, men den er kortvarig og løser seg raskt. Filmen har ellers en varm grunntone og blir derfor tillatt for alle.

HANDLING

Snekker Andersen elsker julen mer enn noen annen høytid, og han gjør alt for at familien hvert år skal oppleve ordentlig jul, og er spesielt opptatt av at Julenissen skal komme. Men ting går ikke helt som planlagt. Iført nissekostyme sklir Snekker Andersen på holka, og etter en heidundrende kjelketur krasjer han med den ekte Julenissen. De to bestemmer seg for å gjøre et bytte: Snekker Andersen går til Julenissens barn, og Julenissen går til Andersens barn.

Snekker Andersen og Julenissen har ivaretatt Prøysens julestemning på glimrende vis, og er en tvers igjennom koselig, rørende og magisk julefilm for hele familien.

Det har vært stille fra regissør Terje Rangnes siden En helt vanlig dag på jobben i 2010. Nå har han skapt film ut i fra selveste Alf Prøysens historie om Snekker Andersen og Julenissen. Vi er vel alle godt kjent med Hans Normann Dahls illustrasjoner og Svein Erik Brodals røst i stillbildefilmen som NRK sender hver julaften. Enhver som rører ved noe av Prøysens materiale gir seg selv en utfordring. Prøysen er en del av folkesjela, og mange av hans historier og sanger har bortimot hellig verdi, i alle fall for en hedmarking som meg selv.

Men drammenseren Terje Rangnes har klart å behandle Prøysen, snekkeren og selveste Julenissen med både respekt og gehør, og Snekker Andersen og Julenissen har virkelig blitt en lun julefilm.

Noe av det første som møter oss i filmen er de lekre tonene fra Magnus Beites filmmusikk. Beite har tidligere komponert musikk til filmer som Bølgen (2015), Børning (2014), Fritt vilt-filmene, og har også i disse filmene klart å imponere publikum. Men denne gangen kan jeg ikke annet enn å nærmest genierklære Magnus Beite, for musikken i Snekker Andersen og Julenissen er formidabel. Med å skape en slags krysning mellom klassisk Prøysen og Flåklypa klarer han å treffe meg som seer rett i hjertet, og mye grunnet nettopp musikken føler jeg både på noen tårer i øyekroken og klump i halsen opptil flere ganger gjennom filmen. Med fremtredende munnspill og rytmeinstrumenter har Beite klart å skape musikk som kun kan assosieres med varme og kos. I tillegg har han også mestret de mer humoristiske og fartsfylte scenene med eventyrlige toner.

KLASSISK HÅNDTRYKK: De fleste av oss kjenner vel til håndtrykket mellom Snekker Andersen (Trond Espen Seim) og Julenissen (Anders Baasmo Christiansen) fra originalhistorien.

KLASSISK HÅNDTRYKK: De fleste av oss kjenner vel til håndtrykket mellom Snekker Andersen (Trond Espen Seim) og Julenissen (Anders Baasmo Christiansen) fra originalhistorien.

Varme og koselige er også bildene Philip Øgaard oppvarter med. Øgaard har lang fartstid i bransjen og har tidligere vært fotograf for En ganske snill mann (2010) og Gymnaslærer Pedersen (2006), bare for å nevne noen. Gjennomgående er filmen preget av en nokså dunkel belysning, og det er svært passende for en film som skal skildre den hjemmekoselige essensen ved en god, gammeldags julefeiring.

Også filmens grafikk er godt gjennomført, og i partier med tekst før og etter selve filmen framstår teksten som blyant skrevet på et gråpapir-lignende materiale. Dette gir en tidsriktig følelse i god Prøysen-ånd, og Prøysen er også bevart eksplisitt i filmen ved at Julekveldsvisa spilles i stua hos familien Andersen. Og når vi snakker om stua til Andersens; scenografien i familiens hus er både sjarmerende og tidsriktig, og det samme er karakterenes kostymer.

GOD, GAMMEL JULESTEMNING: Snekker Andersens yngste sønn, Karl (Thias Salberg) får godt fram barnets venting og forhåpninger på julaften.

GOD, GAMMEL JULESTEMNING: Snekker Andersens yngste sønn, Karl (Thias Salberg) får godt fram barnets venting og forhåpninger på julaften.

På starten av filmen introduseres vi for selveste Snekker Andersen ved en tegnefigur som skal forestille Andersen da han var liten. Disse er annerledes enn illustrasjonene vi er vant til, men duger absolutt. Her får vi også bli kjent med filmens fortellerstemme, Thorbjørn Harr. Han har i stor grad den dybden i stemmen som kreves for å geleide oss gjennom en historie som dette. Når det kommer til Harrs Hedmarksdialekt har den noe å gå på, men det er det vel kanskje bare vi hedmarkinger som merker og kan tillate oss å pirke på.

Dette finpirket kan vi også finne hos skuespillerne, men jeg må si at de jevnt over imponerer. Særlig Trond Espen Seim gjør en solid jobb i rollen som Snekker Andersen. For anledningen har Seim mørkt hår, kinnskjegg og en bart som får oss til å tro at movember nærmer seg slutten. Men det er ikke bare utseendemessig at han beveger seg et godt stykke vekk fra roller vi har sett han i tidligere. Også som type er det en helt annen Seim vi får møte. Snekker Andersen er en mann som er altfor glad i jula, og som aldri slipper taket på troen på julens magi og Julenissen. Han gjør en stor jobb for å pynte med utelys, gjøre klar nissedrakten og lignende sysler, men ting går ofte litt skeis. Denne noe klumsete, men svært varme, faren er en mann vi ikke kan unngå å bli glad i. Her gjør Trond Espen Seim sin beste rollen siden Hawaii, Oslo (2004), og han tar et kraftig steg vekk fra Varg Veum-merket som han har fryktet.

En som antakeligvis har vært dialektkonsulent for både Trond Espen Seim og flere av de andre skuespillerne er hamarsingen Anders Baasmo Christiansen. Han selv gjør en kostelig rolle som Julenissen, og skaper mye latter. Vi får se en godslig nisse som bryner seg på blant annet riverdance, og som stadig sier «Ja, ja, ja» med en lystbetont stemme. Også Ingeborg Sundrehagen Raustøl gjør en god tolkning av Snekker Andersens kone, og hennes samspill, både med mann og nisse, er solid.

GODSLIG OG HUMORISTISK NISSE: Anders Baasmo Christiansen klarer å vise både sjarm og morsomheter som Julenissen.

GODSLIG OG HUMORISTISK NISSE: Anders Baasmo Christiansen klarer å vise både sjarm og morsomheter som Julenissen.

Snekker Andersen og Julenissen har blitt en hjertelig og sjarmerende julefilm for hele familien. Hvis ikke julestemningen begynner å krype innpå deg etter å ha sett denne godbiten, nei, da kommer den nok aldri. Filmen tar både jula og Prøysen på alvor, samtidig som den varme julestemningen og ikke minst julens magi får spillerom gjennom hele filmen. Julenissens eksistens blir satt på prøve et stykke ut i filmen, men julemagien seirer, heldigvis.

Stor takk til Hamar kino for presseadgang.

Relaterte sakerForsiden
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
10. november 2016
Ann Mari Nettum https://www.facebook.com/amnettum

Redaksjonsassistent, journalist og anmelder for KINOMAGASINET og VIDEOMAGASINET

Relaterte sakerForsiden
  • Første smakebit av «julehistorien over alle» 05.10.2016
  • Kinofilmene vi gleder oss til høsten 2016 26.08.2016
  • Prøysen-klassiker klar til jul 11.07.2016

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods

Matias Kjølstad23. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: The Dam

Anne Helen Houg15. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl

Terje Thomassen15. mars 2023
Les mer

En trygg og blodig oppfølger: Scream VI

Jon Smeland Olsen9. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Saint Omer

Anne Helen Houg7. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: The Mandalorian: sesong 3 – episode 1: The Apostate

Matias Kjølstad5. mars 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Joakim Rekaa, Jon S. Olsen, Katrine Wang Svendsen, Magnus Meling, Matias Kjølstad, Terje Thomassen og Torunn Sola

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

KINOMAGASINET arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. KINOMAGASINET er medlem av Norsk Tidsskriftforening og Fagpressen.

KINOMAGASINET er medlem av
Fagpressen

Siste nyheter

  • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    ANMELDELSE23. mars 2023
  • En John som aldri dør
    FILMOMTALE21. mars 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival dc animasjon eventyr

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Nye Lord of the Rings-filmer i sikte
    FILMPRODUKSJON26. februar 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023
  • Trailer: Sulis 1907
    TRAILER28. februar 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Anmeldelse: Shazam! Fury of the Gods
    ANMELDELSE23. mars 2023
  • En John som aldri dør
    FILMOMTALE21. mars 2023
  • Lover halv pris på alle kinobilletter med ett unntak
    KINODRIFT21. mars 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Anmeldelse: Hell or High Water
Anmeldelse: Fabeldyr og hvor de er å finne (3D, Dolby Atmos)