
FILMFAKTA
Regi: Esben Toft Jacobsen. Sjanger: Eventyr / Animasjon / Drama / Familiefilm. Kinopremiere: 06.02.2015. Nasjonalitet: Sverige. Språk: Norsk. Produksjonsår: 2014. Lengde: 1 t og 18 min. Produksjonsselskap: Copenhagen Bombay. Distribusjon: KontxtFilm. Aldersgrense: 7 år. Egnethet: Familie. Begrunnelse: Mørke og dramatiske scener gjør at denne filmen får 7-årsgrense. Norske stemmer: Martin S. Dimmen, Svein Roger Karlsen, Rita Eriksen, Hans Morten Hansen, Sally Nilsson, Sigmund Sæverud
HANDLING
Kaninguten Johan reiser til en annen verden, fjørkongens rike, for å finne igjen mammaen sin.
Reisa til Fjørkongens Rike er en barnefilm som skildrer vanskelige temaer som død, savn og sorg.
Da vi først møter kaninen Johan og hans mamma og pappa er det hele ganske idyllisk med disse tre og deres hus.
Da Johans mamma blir tatt av fjørkongen er det etter flere scener med hoste. Som voksen blir det naturlig å tenke sykdom og død ut i fra dette. Dermed blir mine rammer for resten av filmen at fjørkongens rike er ett symbol for dødsriket, mens fjørkongen selv er ett symbol for mannen med ljåen eller døden i en annen slags personifisering.
Scenen hvor fjørkongen tar mammaen kan gjøre sterkt inntrykk hos de aller minste, men en forelders død vil jo selvfølgelig skape mange følelser preget av både sorg, frykt og redsel, så dette er jo på alle måter rett.
Filmen skildrer hvordan Johans pappa blir mer bekymret etter at mammaen har blitt tatt av fjørkongen. Han unnlater å si en del ting til Johan, og tror dermed han skåner sønnen sin; men selvfølgelig: sannheten hadde vært det beste. Pappaens frykt for at noe skal skje med sønnen er også en fin skildring og en realistisk reaksjon.
I den norske versjonen er det norske dialekter som nærmer seg det nynorske som preger språket. Dette er helt klart i takt med mange av de visjonene som florerer omkring barneunderholdning i dag, blant annet i NRK sin barnekanal NRK Super.
Billedmessig følger Reisa til Fjørkongens Rike en stil som minner meg om noen av de vakreste illustrasjoner fra samtidens barnelitteratur. Figurene og alt annet er litt røffere enn mange andre av dagens animasjonsfilmer.
Noe jeg gjennomgående legger merke til er hvordan filmens karakterer har lite ansiktsuttrykk og mimikk. Men jeg tror ikke de yngste seerne biter seg merke i nettopp dette. De er nok mer opptatt av den nokså magiske verdenen som denne filmen har å by på.
Reisa til Fjørkongens Rike er en film som virkelig tar for seg de store, eksistensielle og til tider vanskelige temaene i livet. I tillegg viser den også livets realiteter om at barn av og til må lære seg å leve med savn og sorg. Det er ikke alt som kan fikses, endres eller repareres.
Denne filmen er laget for at man skal kunne se den i 3D. Jeg selv så den i 2D, men la merke til flere scener i filmen som egnet seg for gode 3D-opplevelser.
Men om nettopp dette vil treffe barna, og fenge den multimediale nettbrett-generasjonen som er målgruppa for denne filmen, er jeg ikke sikker på.
Disneys store barnesuksesser som eventyrlige Frost og vittige Cars har de fleste i målgruppa i sin hule hånd, og om Reisa til Fjørkongens Rike kan hamle opp med dette er jeg usikker på.
De kommersielle storsatsningene som Disney stadig tryller frem, og barnevennlige, idylliske filmer om karakterer som Karsten og Petra har blitt mange barns favoritter. I tillegg har de klart å utnytte seg av stort engasjement og kjøpevillighet utenfor lerretet også.
Jeg er ikke sikker på om Reisa til Fjørkongens Rike vil skape samme entusiasme på markedet.
Takk til KontxtFilm for digital tilgang/visning.
Facebook
RSS