
FILMFAKTA
Norgespremiere: 04.09.2015
Originaltittel: Karsten og Petra på safari
Sjanger: Barnefilm
Skuespillere: Nora Amundsen, Elias Søvold-Simonsen, Janne Formoe, Thorbjørn Harr, Hilde Louise Asbjørnsen, Ivar Nørve, Ine Aakre, Terese Mungai, Felicia Formoe.
Regi: Arne Lindtner Næss, Ina Bye-Hansen
Manus: Alexander Eik
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Musikk: Lars Kilevold
Produksjonsselskap: Cinenord Kidstory
Distribusjon: SF Norge
Produksjonsår: 2015
Lengde: 1 t og 23 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Barn
Begrunnelse: Denne filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste. Filmen blir derfor tillatt for alle.
HANDLING
Petras mamma skal hjelpe en venninne på dyreklinikken Camp Eden i Afrika. Der treffer Karsten og Petra den fem år gamle Tiri og hennes kosedyr Turte, og de blir straks gode venner. Tiri tar de nye vennene sine med på safari, og på turen finner de Leo, en babyløve som har mistet mammaen sin. Sammen med morfar drar Karsten og Petra på tokt for å prøve å finne løvemammaen, men i stedet finner de en løvefelle.
Karsten og Petra på Safari er en spennende og leken film basert på Tor Åge Bringsværds populære bøker om de to 5-åringene og deres livlige og underfundige kosedyr Frøken Kanin og løveungen.
Det bevises igjen at norsk barnefilm innehar høy kvalitet. Karsten og Petra på safari er en søt og morsom film for hele familien, og bringer dagens unge nærmere andre spennende deler av verden.
Som følge av at Petras mamma skal hjelpe til på dyreklinikken Camp Eden i Afrika, får Karsten og Petra seg en spennende ferie i en annerledes del av verden.
Også denne gangen tror jeg barn flest vil kose seg, for dette er, etter min mening, den beste Karsten og Petra-filmen til dags dato. Filmens plot er både spennende og morsomt, og beveger seg i et tempo som gjør at filmen aldri blir kjedelig. Det er klart at historien er bygget opp så de minste også forstår, men samtidig vil ikke det voksne publikum kjede seg eller mene at filmen er for enkel. En hel del snedige kommentarer er flettet inn i barnefilmen, som nok er mer morsomme for voksne enn for barna, og gir de voksne en bekreftelse om at filmen er tiltenkt hele familien.
Filmene om bestevennene Karsten og Petra har vært en kinosuksess for nåtidens barnegenerasjon. Bøkene som filmene baserer seg på er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Først ut på film var Karsten og Petra blir bestevenner (2013). Deretter fulgte Karsten og Petra på vinterferie (2014), før julestemningen inntok oss alle med Karsten og Petras viunderlige jul (2014).
Filmene har i hovedsak blitt godt mottatt, og ikke minst har det norske folk vist at de har satt pris på disse filmene med solide besøkstall på kino. Karsten og Petra på vinterferie hadde hele 328.567 tilskuere på kino.
Karsten og Petra på safari er Elias Søvold (Karsten) og Nora Amundsens (Petra) tredje og siste film i hovedrollene. De to har virkelig gjort rollene til sine egne, og gjennomfører filmen på flott vis. Nå har de blitt «for gamle» for rollene som Karsten og Petra, ettersom karakterene alltid er fem år i bøkene. Filmen holder godt på en positiv og barnslig tone, og leken og nysgjerrigheten fremstår realistisk i forhold til deres tiltenkte alder.
Karsten og Petra blir også venn med Tiri, spilt av Ina Aakre. Aakre fremstår som trygg foran kamera, og bistår med å gi filmen ekstra dybde, samtidig som hun blir filmens oversetter. For filmen skal absolutt få skryt for både bruk av engelsk og afrikansk. Dette er allikevel på ingen måte et problem da alt som trengs å oversettes blir forklart til Karsten og Petra, og samtidig publikum.
Barna setter absolutt de voksne skuespillerne i skyggen i denne filmen, og det er mye vi voksne har å lære av barn generelt. Dette flettes fint inn i en scene hvor Karsten og Petra leker med de lokale barna. De voksne smiler og sier at barna virkelig har funnet hverandre.
Karsten og Petra på safari introduseres kort med Petra og morens reiseplaner, samt at Karsten blir invitert. Deretter går vi over til en illustrert introduksjon. Ulikt fra tidligere er både Karsten og Petra nå tegnet sammen med kosedyrene. Dette er antagelig et frempek til neste del av Karsten og Petra-sagaen. Den neste, og femte filmen, om bestevennene kommer nemlig til å være en animasjonsfilm som er planlagt å komme i 2016. Dette vil være en film som følger Frk. Kanin og Løveungens eventyr. Deretter er det senere planlagt en sjette film hvor nye barneskuespillere skal få prøve seg på rollene som Karsten og Petra.
Den visuelle stilen i Karsten og Petra på safari har fått en fargerik fremtoning i afrikansk stil. Det er sterke farger og jordfarger, og det er aldri noen tvil om hvor vi er. Det klippes også ofte og fint inn spennende bilder av dyreliv, noe som jeg mener vil skape en fascinasjon hos barna.
Det var allikevel filmens musikk som satte prikken over i-en for meg i denne filmen. Ansvaret for filmens musikk har Lars Kilevold hatt, som også har stått for musikken i de foregående Karsten og Petra-filmene. Han klarer å bringe inn lyden av afrikanske instrumenter, som fløytespill, trommer og andre rytmiske elementer, på en balansert og harmonisk måte. Lyden av Afrika bringes dermed inn i filmen, men aldri på en måte hvor det blir for distansert eller fremmed for de yngste. Det fungerer godt både i rolige scener og i de mer skumle scenene, og er ikke noe annet enn balansert og godt komponert gjennom hele filmen.
Lyden av dyr er en naturlig del av denne filmen og fungerer bra sammen med lyden av insekter. Samtidig vil en Karsten og Petra-film alltid inneholde noen fine sanger underveis, som for eksempel løveunges sang til løven Leo. Sangene er fine og med teksting vil de fort bli lært av store og små. Sangene vies ikke stor plass, men blir et hyggelig brudd for de yngste, og samtidig er de hyggelig skrevet og gjennomført.
Oppsummert er Karsten og Petra på safari en særdeles god barnefilm. Den har en rask utvikling og er spennende både audiovisuelt og narrativt.
Filmen er beregnet for hele familien, og den treffer nærmest alle.
Stor takk til Nordisk Film Kino Horten for presseadgang.
Facebook
RSS