
KINOFILM : Hva skjedde med Torstein Raaby?

Konklusjon:
Hva skjedde med Torstein Raaby? er en til tider engasjerende og fascinerende fortelling om et glemt navn innen norsk historie. Dokumentaren lider derimot av en ufokusert handling som bruker for mye tid på å fortelle om historien bak filmen, fremfor å la historien til Raaby stå sentralt. Det manglende fokuset hindrer filmen fra å leve opp til det fantastiske potensialet som bor i historien til Torstein Raaby.
Eksterne lenker. Les mer hos:
FILMFAKTA
Premiere: 18.11.2022
Sjanger: Dokumentar / Krigsfilm / Norsk<
Regi: Stian Indrevoll
Nasjonalitet: Norge
Aldersgrense med begrunnelse: 6 år
Denne filmen inneholder enkelte noe dramatiske scener. Den får derfor aldersgrense 6 år.
Produksjonsår: 2022
Distributør: Norsk Filmdistribusjon
HANDLING
Torstein Raaby var Nord-Norges største krigshelt, spion og en av deltakerne på Kon-Tiki ekspedisjonen. Torstein var Thor Heyerdahls bestekompis, festens midtpunkt, og en favoritt blant damene. Men han endte sine dager som 45-åring under en ekspedisjon til Nordpolen på en canadisk militærbase midt under den kalde krigen. Ingen har ønsket å prate om dødsfallet før nå. Filmskaper Stian Indrevoll har i 25 år jaktet på sannheten om sitt store idol.
Hva kan du om Torstein Raaby? Visste du at han var en av Norges mest dekorerte krigshelter? At han var involvert i senkingen av det tyske krigsskipet Tirpitz? At han var en del av mannskapet som seilte over Atlanteren med Kon-Tiki?

Raaby heter dokumentarboken som utgis samtidig med filmen.
For mange er nok Raaby et ukjent blad i norsk historie. Mange har hørt navnet, men klarer ikke helt plassere det. Dette ønsker Stian Indrevoll å endre med dokumentaren Hva skjedde med Torstein Raaby? Bevæpnet med et kamera og en lidenskap for historie, ønsker den lokale Andøya-gutten å fortelle historien til sin barndomshelt; Torstein Raaby.
Indrevoll har dedikert hele 25 år av sitt liv for å fortelle historien til Raaby. Han intervjuet mange av de personene som kjente Raaby best som Thor Heyerdahl, gamle venner fra krigen, og gamle kjærester. Indrevoll planla originalt å bruke disse intervjuene for en bok, men finner god nytte for dem i denne dokumentaren samt den nylig utgitte boken Raaby.
Stian Indrevoll sin ambisjon om å fortelle Raaby sin historie er også en sentral del av filmen. Store deler av handlingen fokuserer på Indrevoll sitt arbeid med boka og historien til denne mannen han beundret så mye. På mange måter blir det derfor en film som like mye handler om Indrevoll sitt ønske å fortelle historien om Raaby som det blir en historie om Raaby selv.

Passfoto av Torstein Raaby.
Denne tematiske splittelsen er ganske forstyrrende og den svekker den helhetlige underholdningsverdien til Hva skjedde med Torstein Raaby? Livet til Raaby er uendelig fascinerende. Man blir øyeblikk dratt inn i et liv man vil lære mer om. Man vil høre fortellingene om hva Raaby gjorde under andre verdenskrig, hvordan han ble en del av Heyerdahls Kon-Tiki ekspedisjon, og hvordan han senere døde.
Indrevoll sin historie er derimot ikke spesielt engasjerende. Den er selvfølgelig interessant fordi den forklarer motivasjonen bak filmen, men den tar altfor stor plass i sluttproduktet. Det tar lang tid før Indrevoll går litt til siden for å faktisk fortelle oss om Raaby.
På mange måter kommer nok Indrevolls beundring av Raaby i veien for det narrative behovet i dokumentaren. Fremfor å la Raaby sin historie være det sentrale, så tar Indrevolls fascinasjon for Raaby for mye fokus. Dette ser man eksempelvis i filmens første 20-25 minutter. Indrevoll bruker lang tid på å fortelle om sin historie, og det arbeidet han har lagt i dokumentaren. Det som ikke blir tydelig er hvorfor Raaby er verdig en sånn dokumentar. Vi får minimalt med informasjon om Raaby selv, fordi Indrevoll setter seg selv i sentrum. Når filmen endelig kommer inn på Raaby så blir det enda mer frustrerende at man ikke kom tidligere i gang med å fortelle om ham.

Torstein Raaby i uniform.
Når Indrevoll går til siden så finner han god nytte for intervjuer han har gjort med Thor Heyerdahl, gamle bekjente av Raaby, historikere, og andre som har vært fascinert av Raaby sin historie. Filmen fletter sammen disse intervjuopptakene med arkivopptak fra blant annet andre verdenskrig og Kon-Tiki ekspedisjonen.
Fra et mer teknisk standpunkt så følger dokumentaren alle de reglene man forventer fra formatet. Indrevoll sin rolige, avslappende fortellerstemme utfylles av en dreven klippestil, filmmusikk, og kamerabruk. Hvis man sammenligner de eldste intervjuopptakene med mer nylige intervjuer, så ser man at Indrevoll har fått en større forståelse for hvordan man bruker kameraet som et verktøy for å fortelle en historie.
Med fortellingene om Raaby lærer man om en mann som har opplevd utrolig mye. En mann som har deltatt på så mange forskjellige hendelser som er viktige i norsk historie. Det er en historie det er lett å bli revet med av. En historie det er lett å bli engasjert av. En historie som skulle tatt mye mer fokus i en film som tross alt heter Hva skjedde med Torstein Raaby?

Regissør og forfatter (f.v.): Stian Indrevoll og Knut Støvne. Foto: Norsk Filmdistribusjon.
Facebook
RSS