• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: The Dam
    • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    • En trygg og blodig oppfølger: Scream VI
    • Anmeldelse: Saint Omer
    • Anmeldelse: The Mandalorian: sesong 3 – episode 1: The Apostate
  • KINOBRANSJEN
    • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    • Kinoklubben har nådd en stor milepæl
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
    • Kun Dolby-utstyr i Altas nye kinosal
    • ODEON slo kinodagrekorden fra 2019
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 1•2022
    • SPESIALBILAG: Lange flate ballær III
    • Et abonnement gir deg gratis digitalversjon og bladet tilsendt i Posten
    • Beskyttet: KINOMAGASINET 6•2021
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Anmeldelse: Forbannelsen

KINOFILM : Forbannelsen

3
Karakter:

Konklusjon:

Forbannelsen har flere interessante temaer om første verdenskrig, spanskesyken og samehat blant den norske befolkningen. Dessverre forsvinner flere av disse temaene i bakgrunnen underveis i filmen. Det man sitter igjen med er et familiedrama med en voldelig far. Det er gode skuespillerprestasjoner her, men det hjelper ikke når filmen ikke greier å sjonglere sine utallige temaer uten å få frem et håndfast budskap.

Eksterne lenker. Les mer hos:

Anmeldelse: Forbannelsen
Jon Smeland Olsen
7. oktober 2022

FILMFAKTA

Kinofilmpremiere: 07.10.2022
Skuespillere: Jan Sælid, Eva Nergård, Tarjei Sandvik Moe, Anna Filippa Hjarne, Alfred Ekker Strande, Dennis Storhøi, Nina Ellen Ødegård, Benjamin Helstad, Ragne Grande, Øyvind Brandtzæg, Ellen Dorrit Petersen
Sjanger: Thriller
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
Nasjonalitet: Norge
Aldersgrense med begrunnelse: 15 år. Denne filmen har en gjennomgående dyster og utrygg stemning, og den inneholder enkelte skildringer av overgrep og drap. Filmen får derfor aldersgrense 15 år.
Språk: Norsk og samisk
Produksjonsår: 2021
Distributør: SF Studios

HANDLING

Året er 1918 og spanskesyken herjer. Etter flere år som misjonær på Madagaskar, vender en pastor hjem til familien i Norge for å starte en menighet. Ved hjelp av et lokalt gruvekompani starter han arbeidet med å bygge en kirke, men plassen viser seg å være en gammel sør-samisk gravplass. Når det besluttes at levningene skal fjernes begynner en ubestemmelig kraft å hjemsøke nybyggerne.

Forbannelsen skinner et sterkt og ukomfortabelt lys på behandlingen av samene på tidlig 1900-tallet.

Året er 1918. Vi følger en familie på fem som gjenforenes etter at Oscar og faren kommer hjem fra krigen. Lauritz (Jan Sælid) har fått i oppdrag å starte en menighet, men det viser seg fort at dette blir vanskeligere enn som så.

Med stadige hindringer som en samisk gravplass og generelt lite hjelp å få begynner Lauritz å endre seg. Det hele toppes etter et dødsfall internt i familien som får faren til å endre seg drastisk til det verre.

Forbannelsen er skrevet, regissert og produsert av Henrik Martin Dahlsbakken. Dahlsbakken er en regissør som konsistent regisserer både film og TV.

I hans mest aktive år 2016 hadde han tre lanserte prosjekter Cave (2016), Sensommer (2016) og kortfilmen Takk for turen (2016). I løpet av det siste året har han lansert filmer som De fredløse (2021) og Prosjekt Z (2021).

Forbannelsen tar for seg sentrale temaer som både den første verdenskrig, spanskesyken og samehatet som den gjennomsnittlige nordmannen hadde mot den norske urbefolkningen.

Spesielt spanskesyken og samene setter kjepper i hjulene for presten som kun har lyst på en splitter ny kirke til menigheten sin. Arbeidskraften dør eller settes ut av spill som følge av en voldsom hoste, utslett og pustevansker.

My – spilt av ti år gamle Eva Nergård – er blant en av filmens hovedpersoner. Med tanke på den unge alderen er hun svært overbevisende og dyktig både på norsk og sørsamisk.

Hun spiller den samiske adoptivdatteren til prestefamilien så man kan jo gjette seg frem til hvordan det går i denne tidsalderen.

Presten Lauritz (Jan Sælid).

Jan Sælid, som presten Lauritz, er den som tar de største valgene og skyver filmfortellingen ned i den dypeste avgrunn. Jan Sælid spiller svært godt og er den karakteren som på godt og vondt er mest minneverdig etter at man går ut av kinosalen.

Forbannelsen er ikke en koselig film. Med spanskesyken, samehatet og den første verdenskrigen i bunnen er det mye triste og forkastelige temaer å ta tak i.

Presten er en karakter det er svært vanskelig å sympatisere med på noe plan. Han er selve eksemplet på hvor dømmende både folk, men også kirken var på den tiden. Han er egosentrisk og bryr seg svært lite om andre enn seg selv og har et sterkt hat mot samer.

Jan Sælid spiller presten Lauritz som den mest irritable og lett antennelige mannen som finnes. Han har den absolutt korteste lunta og det skal absolutt ikke mye til for å fyre av kanonen. Han er selve prakteksemplet på «Skyt først, tenk etterpå».

Han behandler også familien sin ubegripelig dårlig og straffer dem støtt og stadig, spesielt lille My. Presten sprenger utvilsomt skalaen for vold i hjemmet.

Dennis Storhøi (Timann) med pistolen klar.

Etter hvert som filmen utvikler seg og stemningen blir mer og mer intens er det tydelig at prestefamilien begynner å slå sprekker. Det er gnisninger innenfor familien og det er ingen som er spesielt gode venner lenger.

Forbannelsen er filmet på både Røros og Tolga. Dette gir filmen frisk og ektefølt natur som bakteppe. I en hvilken som helst annen film ville nok produksjonen sagt seg fornøyd med et studio.

Ikke bare er naturen vakker å se på, men filmen tar plass fra vår til vinter. Det gjør filmen mer dynamisk når årstidene følger med historien. Det er rett og slett vakkert å følge med på trærne som går fra vakre grønne og frodige til snødekte. Landskapet dekkes av snø og elvene fryser til.

Musikken er velkomponert og består av strykeinstrumenter som bidrar til en uhyggelig stemning når det trengs som mest. I det ene øyeblikket står sola oppe og alt ser ut til å være helt perfekt. I det andre øyeblikket stormer det over familien og musikken skraper ubehagelig mot trommehinnen.

Jeg hadde en viss forventning om at Forbannelsen skulle ha et større skrekkpreg enn det den endte opp med.

Istedenfor er Forbannelsen i det store og det hele en thriller, men innehar mange elementer fra skrekksjangeren som gir filmen den ekstra piffen. Disse øyeblikkene er aldri overdådige og har heller ingen «hoppe ut av stolen»-øyeblikk slik som i mange andre reinspikkene skrekkfilmer.

Dog bidrar disse øyeblikkene til den uhyggelige stemningen. Forbannelsen har noen overnaturlige elementer og tar inspirasjon fra kjente filmer fra skrekksjangeren for eksempel The Exorcist (1973), men også flere andre filmer med overnaturlige elementer.

Kan være greit å slukke stearinlysene før man legger seg neste gang.

Forbannelsen sliter dessverre litt på et par sentrale elementer. Mange av karakterene er underutviklede og får ikke i nærheten av nok tid til å skinne på lerretet til at man skal kunne bry seg om dem.

Presten Lauritz, som er filmens sentrale antagonist og til dels protagonist sammen med My, presenteres i denne filmen på samme vis som djevelen presenteres til religiøse. Han er ond rett igjennom og har ikke noen form for gode egenskaper som i det minste ville gjort karakteren hans lettere å relatere seg til.

Selv de absolutt mest avskyelige skikkelsene har kvaliteter som man kan kjenne seg igjen i, eller som ihvertfall gir begrunnelsen til hvorfor personen gjør som den gjør.

Forbannelsen prøver å balansere filmens tre sentrale temaer derav to av dem er de viktigste. Den første verdenskrigen glemmes svært fort. Spanskesyken har sin plass, men er på et tidspunkt ikke like viktig lenger.

Til slutt har vi forholdet mellom nordmenn og samer som utover spilletiden er mer og mer i bakgrunnen. Til og med målet med å starte en menighet svinner hen når historietråden møter sitt klimaks.

Det vi sitter igjen med er et familiedrama med en forbannet far som gjør det hele ulevelig for sine barn. Forbannelsen er som en skoleoppgave, bare at du ender opp med å bomme på oppgaven.

Historietråder som jeg ser på som sentrale forlates altfor fort. Dette gjør totalt sett filmen betydelig tynnere og mindre interessant. Om Forbannelsen hadde greid å sjonglere alle samfunnsproblemene den i utgangspunktet prøvde å skildre ville den hatt mulighet til å formidle et betydelig sterkere budskap.

Forbannelsen er en film som sliter med å bygge på grunnprinsippene sine og ender derfor opp med å ha temaer som totalt sett gjør litt for lite for helheten. Filmen høynes av gode skuespillerprestasjoner fra gode skuespillere der spesielt Jan Sælid og Eva Nergård er verdt å nevne.

Forbannelsen sitt snødekte landskap.

 

Forbannelsen hovedtrailer
Relaterte sakerAnmeldelseForsidennorskthriller
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
7. oktober 2022
Jon Smeland Olsen

Frilansanmelder for KINOMAGASINET og VIDEOMAGASINET. Studerer for tiden en bachelor i forretningsjus og økonomi på BI i Trondheim.

Relaterte sakerAnmeldelseForsidennorskthriller

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: The Dam

Anne Helen Houg15. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl

Terje Thomassen15. mars 2023
Les mer

En trygg og blodig oppfølger: Scream VI

Jon Smeland Olsen9. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Saint Omer

Anne Helen Houg7. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: The Mandalorian: sesong 3 – episode 1: The Apostate

Matias Kjølstad5. mars 2023
Les mer

Anmeldelse: Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Matias Kjølstad22. februar 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Joakim Rekaa, Jon S. Olsen, Katrine Wang Svendsen, Magnus Meling, Matias Kjølstad, Terje Thomassen og Torunn Sola

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

KINOMAGASINET arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. KINOMAGASINET er medlem av Norsk Tidsskriftforening og Fagpressen.

KINOMAGASINET er medlem av
Fagpressen

Siste nyheter

  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023
  • Kinosjefene hedret sine 2022-favoritter
    FILMPRIS16. mars 2023
  • Anmeldelse: The Dam
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    ANMELDELSE15. mars 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer drama film Kinobransjen action Disney Magasinet Digitalt abonnement Marvel skrekk Fremhevet Netflix thriller Star Wars spenning superhelt komedie Skrekkfilm Festival animasjon eventyr krim

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Pur film-magi fra Sam: Empire of Light
    ANMELDELSE20. februar 2023
  • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • 20 år med elleve norske filmer som solgte over 500.000 kinobilletter
    STATISTIKK21. februar 2023
  • Anmeldelse: The Dam
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    KINOBRANSJEN16. mars 2023
  • Kinosjefene hedret sine 2022-favoritter
    FILMPRIS16. mars 2023
  • Anmeldelse: The Dam
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • Anmeldelse: Ung pike på den irske landsbygda – The Quiet Girl
    ANMELDELSE15. mars 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Anmeldelse: Smile
Anmeldelse: 2000 Mules