
KINOFILM : Fast & Furious 8
FILMFAKTA
Norgespremiere: 12.04.2017
Sjanger: Action
Skuespillere: Vin Diesel, Charlize Theron, Dwayne Johnson, Jason Statham, Kristofer Hivju
Regi: F. Gary Gray
Manus: Chris Morgan
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Distribusjon: United International Pictures
Produksjonsår: 2017
Lengde: 1 t. 43 min.
Aldersgrense: 12 år
Begrunnelse: Denne filmen inneholder store mengder sjangertypisk actionvold og urealistiske actionscener. Da volden er lite nærgående skildret og filmen har humoristiske elementer, får den aldersgrense 12 år.
HANDLING
Dom Toretto og resten av crewet har trukket seg tilbake for å leve et normalt liv. Men en mystisk kvinne lokker Dom over på sin side og snart står tidligere venner mot hverandre.
The Fate of the Furious – som her kalles Fast & Furious 8 – er en overdrevet og underholdende film som dessverre verken er rask eller rasende i formen.
Hvem hadde vel kunne tenke seg at en enkel gatebilfilm – som startet som en skamløs kopi av Point Break – skulle bli til absurd og stor James Bond-kopi?
Fast & Furious-filmene har blitt mer rane- og spionfilmer der familie kommer først, men noen glemte å inkluderer fysikkens lover eller for den saks skyld logiske sammenhenger, som forsvant for omtrent fire filmer siden. Nå er figurene blitt «superhelter» i alt annet enn klesdrakten.
Den svakeste delen av alle Fast & Furious-filmene er alltid handlingsforløpet og Fast & Furious 8 er ikke noe unntak. Det er akkurat den samme, gamle historien. Det som er nytt er at Dominic Toretto (Vin Diesel) plutselig befinner seg på den mørke siden, og nå hjelper Cipher (Charlize Theron) — en Matrix-aktig mesterhacker som vil overta atommakten i verden – av årsaker filmen forsøker aldri å forklare. Forklaringen kommer vel kanskje i senere filmer, hva vet jeg.
Hvorfor i all verden kunne Dom forråde sine prinsipper, og ikke minst sitt favorittbegrep «familien»? Det får vi ikke vite før halvparten av filmen er unnagjort, men heldigvis er svaret overbevisende nok. Og hva gjør gjengen når de får vite at Dom forrådt dem? De samarbeider med mannen som har vært deres fiende. Ja, Jason Statham er tilbake som Deckard Shaw, den som også prøvde å drepe Tom, Brian og Mia i Furious 7.
Her begynner manuset å forråde hele franchisen, for det er ikke bare Dom som oppfører seg annerledes, men hele gjengen. Det blir aldri helt klart hvorfor gjengen vil stole på Shaw, men det er i hvert fall én mann som er i tvil.
Dwayne Johnson er nemlig også tilbake som Luke Hobbs. En politimann som for et eller annen grunn valgte å bli venner med internasjonale kriminelle. Da han møter Shaw gir filmen oss den beste kampscenen i hele franchisen, for regissøren F. Gary Gray vet selvsagt at han har to store actionfilmstjerner å spille på, og tar dem godt i bruk.

Finnes det noe galere enn et billøp mot en ubåt? Det får du se i Fast & Furious 8.
Han viser Hobbs som en drapsmaskin, et enorm beist som kan løfte en mann med en hånd og kaste ham uanstrengt gjennom rommet. I motsetning til dette er Shaw en rask og smidig smartmann som heller vil unndra seg en trøkk og i stedet bruke motstanderens styrke mot ham.
Dette fører til god kjemi mellom karakterene, som blir tvunget til å samarbeide selv om de vil ingenting mer enn å drepe hverandre. Her mikser Fast & Furious 8 humor og action på en god måte, men så kommer Tej Parker (Ludacris) med så mye lavmålshumor og dårlige replikker at karakteren burde bare forsvinne så fort som mulig.
Regissør F. Gary Gray ser ut til å være litt for avhengig av spesialeffekter og åpenbart dårlig dataanimasjon. I stedet for kule bilstunts som kjennetegnet filmserien, får vi altfor mange digitale scener med skamløst dårlig effekter. Fast & Furious 8 er kortere enn de forrige to filmene, men føles som den lengste.
Filmen begynner med et underholdende tilbakeblikk til de gode, gamle dager med et gateløp i Cuba. Men så går Fast & Furious 8 tom for bensin i en og en halvtime. Filmen blir langsom. Man begynner å titte på klokken.
Den siste tredjedelen av filmen vier F. Gary Gray til den absolutt galeste og mest underholdende sekvensen i filmseriens historie og får deg til å glemme hvor slarkete de to første delene av filmen faktisk var. Hva er bedre enn å se biler kjøre ut av et fly? Hva med et kappløp mellom biler og en ubåt? Hva med en scene der Dwayne Johnson svinger en torpedo (!) mot en annen bil?
Men det er egentlig Jason Statham som stjeler showet. I en strålende og gøy scene, redder Statham en karakter som jeg kommer ikke skal røpe, men det må bare nevnes at hele scenen er dritmorsom.
Det blir åpenbart at Fate of the Furious trengte Paul Walker, og det skader filmen. Men til tross for en unødvendig lang varighet, dårlige effekter og unødvendige og dumme actionscener, har filmen en stor nok underholdningsfaktor at man bare gleder seg til neste filmen, som jeg håper får tittelen: Fast and Furious: Deep Space 9.
Facebook
RSS