
KINOFILM : Fanget i nettet
FILMFAKTA
Norgespremiere: 03.02.2017
Originaltittel: Geu-mul
Sjanger: Spenning / Drama
Skuespillere: Ryoo Seung-bum, Young-min Kim, Lee Won-keun,Guyhwa Choi
Regi: Kim Ki-duk
Manus: Kim Ki-duk
Nasjonalitet: Sør-Korea
Språk: Koreansk
Produksjonsselskap: Kim Ki-duk Film
Distribusjon: Fidalgo
Produksjonsår: 2016
Lengde: 1 t. 54 min.
Aldersgrense: 15 år
Begrunnelse: Dyster stemning og enkelte blodige voldsskildringer gjør at filmen få 15-årsgrense.
HANDLING
En nord-koreansk fisker får motorstopp og driver over til den sør-koreanske siden av sundet. Der blir han uten videre arrestert og utsatt for brutale forhør. Etter mange viderverdigheter blir han til slutt sendt tilbake til Nord-Korea. Før han blir deportert legger han merke til samfunnets skyggesider, som står i sterk kontrast til det offisielle bildet av nabolandet. Han opplever også at den økonomiske utviklingen ikke nødvendigvis fører til at folk blir lykkeligere.
Når han kommer tilbake til hjemlandet, blir han uansett utsatt for samme type forhør som i sør. Når han endelig slippes fri, men med begrenset bevegelsesfrihet, opplever han å være i en svært vanskelig situasjon; som et uskyldig offer for den ideologiske krigen mellom de to koreanske statene.
Fanget i nettet er en film som viser oss at mennesker er mennesker, uansett hvilket land man kommer fra eller befinner seg i. Den viser også at det finnes både gode og onde mennesker.
Fanget i nettet (med originaltittelen Geu-mul) er en film om Nam Chul-woo (Ryoo Seung-bum) som havner i en umulig situasjon. Han er en fisker fra Nord-Korea, som lever et enkelt liv med sin kone og datter. Problemene starter når motoren på båten setter seg fast i garnet og båten driver inn i sør-koreansk farvann.
Da han kommer i land i Sør-Korea blir han umiddelbart fraktet inn til avhør. Der blir han mistenkt for å være en spion. Etterforskerne ser kun to mulige utfall, enten at han er en spion, eller at han må konverteres og bli en avhopper.
Dette er ikke et alternativ for Chul-woo, som er lojal mot sin familie og sitt fedreland. Han blir utsatt for vold på grensen mot tortur da etterforskeren (Young-min Kim) forsøker å overbevise både Chul-woo og alle andre om at han er en spion. Den unge vakten Oh Jin-woo (Lee Won-keun) ser ikke på Chul-woo som en spion og det dannes et slags vennskap mellom de to. Dette skjøre vennskapet er særdeles viktig og bygger opp publikums støtte mot Chul-woo.
I et håp om å overbevise Chul-woo om at det bedre å bo i et fritt land, blir han sluppet «fri» i Seoul. Der møter han på en ung dame som må selge kroppen for å tjene penger, og både publikum og Chul-woo får se at selv i et fritt land er det ikke alle som har frihet.
Det er nettopp dette som er ett av poengene med filmen. Parallellene mellom de to nabolandene er tilstede på tross av de voldsomme og mer synlige forskjellene. Måten Chul-woo blir behandlet på når han vender tilbake til Nord-Korea er nesten identisk til hvordan han ble behandlet under forhørene i Sør-Korea. Faktisk kan situasjonen virke noe snillere.
Filmens narrative struktur er kronologisk og enkel å følge med på, mens filmens implisitte budskap er det som gjør den verdt å se. Parallellene mellom landene er en side av filmen, men filmens tittel spiller også inn i stor grad. Akkurat slik en fisk blir ganget i nettet, blir Chul-woo fanget i det politiske nettet, og han innser at det ikke er noen utvei. Er man først havnet i nettet så er det over.
Dessverre er det noen negative sider som trekker filmen ned for min del. Noen av disse sidene er kanskje lette å overse, men jeg velger å nevne dem allikevel. Skuespillet føles i noen av scenene veldig overspilt. Kamerateknisk er det også litt å utsette, for i et par håndholdte scener kan det virke som det er filmet med et mobilkamera, for det er så mye risting at det tar deg ut av filmen. Et par ganger la jeg også merke til at fokuset blir hurtig endret på, på en måte som tydelig ikke er en bevisst effekt. I tillegg sitter jeg igjen med en gnagende følelse av at noe forsvinner i oversettelsen.
Fanget i nettet er en interessant film som tar opp sider ved politiske konflikter, hevn og tilfeldighetenes håpløshet. På mange måter er jeg overrasket over at denne filmen er satt opp på norske kinoer, da den føles som en veldig typisk festivalfilm. Det er selvsagt positivt med et bredt filmtilbud, og hvis du er en av dem som gjerne vil se både blockbustere og andre type filmer, bør du kjenne din besøkelsestid.
Facebook
RSS