
KINOFILM : Corsage

Konklusjon:
Corsage blander sammen noen historiske fakta og noen fiksjonaliserte hendelser for å fortelle en engasjerende og tragisk historie om keiserinne Elisabeth av kongeriket Østerrike-Ungarn. Filmen kan være litt lang tenkelig, men den belønner deg med en fengslende og gripende fortelling om sorg, angst og begjær.
Eksterne lenker. Les mer hos:
FILMFAKTA
Norsk kinofilmpremiere: 05.05.2023
Skuespillere: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Finnegan Oldfield, Manuel Rubey, Aaron Friesz, Colin Morgan, Tamás Lengyel
Sjanger: Drama
Regi: Marie Kreutzer
Nasjonalitet: Østerrike / Frankrike / Tyskland / Luxembourg
Aldersgrense med begrunnelse: 9 år
Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener og skildringer av ustabile voksenpersoner. Filmen får derfor aldersgrense 9 år.
Språk: engelsk/fransk/tysk/ungarsk
Produksjonsår: 2022
Distributør: Fidalgo Filmdistribusjon
HANDLING
Vi møter Elisabeth i 1877. Hun feirer sin førtiårsdag og må kjempe for å opprettholde sitt offentlige image. Hun er kjent for sin slanke figur, så hun ber tjenerne om å snøre korsettet stadig strammere for å imøtegå ryktene om at hun har lagt på seg. Med en fremtid full av plikter foran seg, gjør Elisabeth opprør mot folks forestillinger, og legger en plan for å sikre sitt ettermæle. Hun reiser til England og Bayern der hun besøker tidligere elskere og gamle venner, og forsøker å finne tilbake til ungdommens livsglede.
Corsage er en fengslende og underholdende film som låner elementer fra virkeligheten for å fortelle en fiksjonalisert historie.
Det finnes få filmer som gir et like dystert og reflekterende innblikk i livet til keiserinne Elisabeth av Østerrike-Ungarn.
Da er det kanskje ikke så viktig om mesteparten ikke stemmer med virkeligheten?

Elisabeth (Vicky Krieps) forventes å holde figuren; selv etter å ha født tre barn.
Keiserinne Elisabeth (Vicky Krieps) er en fascinerende historisk skikkelse. Hun var en pådriver for en union mellom Ungarn og Østerrike, og ble keiserinne av det nye kongerike da landene ble samlet under en leder. Hun slet med å tilpasse seg forventningene og kravene tronen brakte med seg.
Corsage lykkes i å hente frem denne konflikten i Elisabeth på en mesterlig måte. Hun blir framstilt som en engasjerende, kompleks og tragisk person som er fanget i sitt liv som en av samfunnets mest adlede mennesker. Hun lever et liv fylt av ensomhet, sorg, frykt og begjær. Alle hennes ambisjoner og impulser blir kvelt av adelens strenge regimer.
Gjennom Elisabeth sitt ekteskap til keiser Franz Josef (Florian Teichtmeiser) får vi et dypere innblikk i henne som en kone. Hun virker ulykkelig og misfornøyd. Hun frykter at hun kommer til å bli erstattet av en yngre person. Hun sørger over døden til datteren deres. Elisabeth og Franz Josef lever også i et anstrengt forhold som er smertelig å se på.
Elisabeth har to barn; Rudolf (Aaron Friesz) og Marie (Eva Spreitzhofer). Hun blir fremstilt som en hengivende mor som vil gi alt for barna sine. Samtidig så pålegger barna hennes de samme kravene som resten av samfunnet gjør. Dette skaper en del konflikt mellom Elisabeth og barna hennes. Denne konflikten er ubeskrivelig hjerteskjærende til tider. Man kjenner Elisabeth sin smerte og man vil så gjerne at hun skal lykkes.

Elisabeth (Vicky Krieps) har et sårt og hjerteskjærende forhold til sin datter Marie (Eva Spreitzhofer).
Elisabeth blir fremstilt som en fri sjel som liker å utfolde seg. Hun blir derimot gradvis utvasket av samfunnets regler og forventninger til henne. En av filmens tidligere scener gir et innblikk i hvor stramt en korsett skal sitte for at det skal være riktig. Man kan si at samfunnet strammer inn Elisabeth sin frihet på samme måte. Hun mister sin egenråderett og sin følelse av å være et fritt individ.
Jevnt over så er alle skuespillerprestasjonene helt fantastiske, men Vicky Krieps stjeler showet. Hun gjør Elisabeth til en tragisk og nyansert karakter. Hun virker skjør og sterk, lidenskapelig og likegyldig, balansert og fullstendig i ubalanse. Krieps fyller Elisabeth med nyanser og gjør henne til en fengslende karakter.

Elisabeth (Vicky Krieps) finner seg ikke til rette i adelens strenge forventninger.
Manusforfatter og regissør Marie Kreutzer holder trygt i tøylene. Handlingen kan bli litt langtenkelig til tider, men det tjener alltid en hensikt. Enten vi får et innblikk i Elisabeths ensomhet i ekteskapet med sin mann, hennes frykt for å bli erstattet av noen yngre, eller hennes begjær etter andre menn, så tilføyer alle scenene noe som hjelper oss å forstå Elisabeth.
De tekniske aspektene i filmen er jevnt over av veldig høy kvalitet. Klipp, kostymer og sminke forsterker inntrykket fra handlingen, mens musikken brukes for å vaske ut linjene mellom virkelighet og fiksjon. Camille, som stod for musikken, fletter sammen klassisk musikk med moderne innslag for å skape et lydbilde som kombinerer flere tider.

Elisabeth (t.v., Vicky Krieps) liker å utforske og lære nye ting mens hun reiser. Her står hun sammen med Louis de Prince (t.h., Finnegan Oldfield), oppfinneren av et av de tidligste videokameraene.
Kreutzer har bevisst valgt å fiksjonalisere aspekter av historien rundt Elisabeth. Det er en del elementer som stemmer, men det er også flere aspekter som er feil med det livet Elisabeth faktisk levde. Corsage er dermed ikke filmen for de som ønsker en historisk nøyaktig gjenfortelling av livet til Elisabeth. Det er derimot filmen til de som ønsker et engasjerende innblikk i en tragisk karakter. Uavhengig av om den tragedien er sann eller ikke.

Elisabeth (i midten, Vicky Krieps) har et nært forhold til hesten sin.
Corsage er en film som belønner de som følger med. Det er mye som skjer under overflaten og mellom linjene. Mye som blir hintet til, og det er flere intriger man ikke alltid forstår seg på med en gang. Forholdene i filmen utvikler seg og blir mer kompliserte etter hvert som handlingen fortsetter. Filmen stoler på at du er smart nok til å finne ut av ting selv, og unngår derfor å mate deg informasjon.

Elisabeth (t.v.) er glad i å fekte. Skuespiller Vicky Krieps lærte å fekte for rollen som Elisabeth.

Elisabeth (t.h.) møter folket mens hun er på reise.
Facebook
RSS