
Med mottoet «film har aldri vært bedre på kino» sier kinoteknisk fagspesialist Rolv Gjestland snart farvel etter 38 års innsats.
Nå i januar 2022 har han lansert boken «Kinoteknikk 22.1» – skrevet på oppdrag fra bransjeorganisasjonen Film & Kino og Fagforbundet (LO).
– Nå har jeg nettopp fylt 70 år, forteller Rolv Gjestland til KINOMAGASINET.no.

ARKIVFOTO FRA 2016: Rådgiver i kinoteknikk og design, Rolv Gjestland, i bransjeorganisasjonen Film & Kino. Foto: John Berge, KINOMAGASINET ©
2. januar 1984 var første dag på jobben for Rolv Gjestland i det som dengang het Kommunale kinematografers landsforbund (KKL).
1. april 2017 gikk daværende kinoteknisk rådgiver Rolv Gjestland av med pensjon og sluttet samtidig i Film & Kino. Fra samme dag startet han eget rådgivningsfirma, Konsikt.
– Selv om jeg fortsatt har det kjempemoro i jobben og synes jeg ennå har mye å bidra med, er det på tide å bistå til opplæring av en etterfølger. Jeg har antydet at jeg vil trappe ned, og etter sommeren 2022 håper jeg det er noen som kan overta, forteller Rolv.
I 2020 tok Rolv initiativ til en større oppgradering av boken om digital kinoteknikk, som ble skrevet i 2014, og ble revidert i 2016.
– Arbeidet ble mer omfattende enn jeg hadde trodd. Nå er endelig resultatet klart, og boken kan lastes ned gratis på Film & Kino sine nettsider.
– Hvorfor ble det mer krevende?
– Det har skjedd veldig mye siden den gang. Vi snakker ikke lenger så mye om tiden før digitaliseringen og overgangen fra 35mm film. Etter digitaliseringen har det skjedd mye nytt, mens annet har blitt mindre aktuelt.
– Blir boken trykt?
– Nei, det er ikke planer om å lage en papirversjon, i alle fall ikke i mange eksemplarer. Årsaken er at det hele tiden skjer endringer, og da er det mye enklere å oppdatere PDF-filen på nett.
I anledning Rolvs kommende fratreden i bransjen tar vi oss tid til et tilbakeblikk på hans karriere:
I 1984 ble Rolv Gjestland ansatt som «Kinoteknisk sakkyndig» i et samarbeid mellom Film&Kino (den gang Kommunale Kinematografers Landsforbund) og Norske Filmbyråers Forening (nå: Norske Filmdistributørers Forening), for å reise rundt å sjekke hvorfor filmkopiene ble skadet etter at de gamle kinosalene ble bygget om til flerkinoanlegg.

Rolv Gjestland som ungdom. Foto: Privat.
Han fant ikke overraskende fort ut at problemet ikke lå i utstyret, men hvordan det ble behandlet. I 1986 skrev Rolv derfor boken Kinoteknikk. grunnkurs for Folkets Brevskole, som den gang hadde ansvaret for kurset. I 2001 skrev Rolv en helt ny lærebok i Kinoteknikk, med undertittelen «Hvordan vise film for publikum etter filmskapernes intensjoner». Undertittelen understreker det som alltid har vært en av hans kjepphester: Kinoen skal gjenskape filmen slik den er laget. Kinosalen er det eneste stedet man kan tilby publikum en slik opplevelse.
Alle norske kinoer ble digitalisert i 2010/11, i et helt unikt bransjeprosjekt som gjorde at Norge ble det første landet i verden som digitaliserte alle kinosalene.
– Vi hadde kjempeflaks med timingen, og startet utrullingen akkurat i det serie2 DLP projektorene ble tilgjengelig, og de er fortsatt gangbare, forteller Rolv.

KINOMAGASINET ©
Med digitaliseringen forsvant noe av behovet for sertifisering av kinomaskinister. Faktisk forsvant begrepet kinomaskinist og etter hvert er det ikke mye bemanning igjen i maskinrommene. Men det er fortsatt behov for teknisk kompetanse på kinoene, både for å unngå unødig avlysning av forestillinger, og for å sørge for at utstyret bli vedlikeholdt og fungerer som det skal. Og for å gi publikum en god filmopplevelse.
– Jeg tok derfor initiativ til å lage en ny sertifisering av teknisk personale på kinoene. Arbeidet startet med at jeg skrev en ny lærebok i Digital kinoteknikk i 2014, og gjorde den gratis tilgjengelig på nett. Til denne boken laget jeg en kurspakke, der elevene går gjennom boken og får veiledning og svarer på spørsmål. Parallelt med dette får de praktisk opplæring på en lokal kino. Når teorien er bestått og eleven har «tilstrekkelig» praktisk kunnskap, sender Film & Kino en sensor til kinoen. Ved bestått prøve utstedes sertifikat.
LES OGSÅ:
Facebook
RSS