
I Sverige nekter en kinokjede nå kundene sine å ta med godteri inn i kinosalene. Hva vil søsterbedriften i Norge gjøre?
Det vakte stor oppmerksomhet da kinokjeden Filmstaden i Sverige gikk ut med at de ikke lengre tillater kundene sine å ta med seg noe inn i salene, annet enn det som Filmstaden selv selger.
I Sverige, som i Norge, er kinogodt dyrt. Selv om det er noe rimeligere der, grunnet lavere avgiftsnivå.
– Vi vil prise det så stivt som vi klarer. Ingen kommer på kino fordi det er billig, sa Halstvedt om kinogodtet under sitt foredrag på Den norske kinokonferansen 2016.
Temaet har vært svært sensitivt for bransjen. Bare det at KINOMAGASINET gjenga det Halstvedt sa den gang, førte til at krefter i bransjen presset på og sørget for at vårt magasin ble nektet adgang til de de tre neste kinokonferansene. Først i 2020 fikk vi igjen overvære en konferanse.
Andre type medier har dog titt og ofte satt søkelyset på hvor dyrt det ofte er med kinogodteri.
«Alle former for søtsaker, brus og andre typer mat som tidligere var akseptable gjelder ikke lenger. Det er fordi salg på kinoene er en del av vår virksomhet», uttaler Caroline Hellström, presseansvarlig i Filmstaden, til svenske Folkbladet.

Caroline Hellström, PR-ansvarig Filmstaden.
På nettsidene til Filmstaden står det:
«Filmstaden tillåter inte att man tar med egen dryck, mat, snacks, godis, popcorn osv in i biografen. Vi har ett stort utbud av dryck, mat, snacks, popcorn och godis i våra butiker, för att alla ska kunna hitta något som passar dem.»
Men det er ett unntak: «Det är tillåtet att ta med egen snacks/dryck om du har hälsomässiga skäl för det.»
Kjeden har fått mye negativ respons fra kundene sine i Sverige.
«Dere kommer til å miste mange besøkende», skriver en kunde. En annen peker på at barnefamilier allerede «knapt har råd til prisen på billettene».

Kinokø i kioskområdet hos ODEON Oslo. Foto: Kinomagasinet.no ©
– Så titusenkroners spørsmålet: Er dette aktuelt i Norge?
– Nei, ikke i denne omgang, svarer Jon Einar Sivertsen, som er Head of commercial performance – Northern Europe at Odeon Cinemas Group. Det betyr ansvar for dette fagfeltet i Filmstaden i Sverige, Odeon kino i Norge og Finnkino i Finland.
– Vi merker oss «i denne omgang», som kan tyde på at det kan bli aktuelt eller vurderes. Betyr det at det er aktuelt senere?
– Nei, ikke slik det ser ut nå, men å ta med mat og måltider fra andre serveringsteder er ikke ønskelig med tanke på renhold og opprydding.

Chief Commercial Officer, Jon Einar Sivertsen, i ODEON kino. Foto: Per Mork, KINOMAGASINET.no ©
Sivertsen peker i den anledning på at medbrakt alkohol ikke lov noen steder.
– På de kinoene hvor man går mer i retning av servering av mat så er det krav til oss som serveringsted at vi har kontroll å maten som skal serveres i forhold til allergener og sporbarhet. Det er vanskelig gå kombinere med å ta inn.
– Hvordan ser dere for dere at publikum vil reagere på et eventuelt kommende godteriforbud?
– Hvis man ikke snakker om spissformuleringer med godteri, så er det veldig få som reagerer negativt på det, på samme måte som man respekterer kafeer, restauranter etc. Jeg tror det er stor forståelse for at vi må følge regelverket i forhold til sporbarhet og allergener og som vi i dag praktiserer gjeldende regelverk med tanke på alkohol.
– Men hvis det blir innført: hvordan skal det så håndheves?
– Siden det ikke er noe aktuell problemstilling, så er det ikke noe behov for å håndheve det for vår del. Men dette kjenner jo folk fra alle andre steder som har mat og drikke servering. Det handler om informasjon og opplysning, så lærer folk seg hva som gjelder.

Fra «Freia-kiosken» hos Klingenberg kino i Oslo. Foto: Per Mork, KINOMAGASINET.no ©
På de åpne Facebook-sidene til den norske kinobransjeorganisasjonen Film & Kino har det vært en viss debatt i offentligheten rundt tematikken.
(Bransjen har også en egen lukket gruppe for kinosjefer, men debatten der er ikke kjent.)
Flere norske kinosjefer tar faktisk til orde for et forbud også her i Norge – blant annet sjefen for kommunalt drevne Lørenskog hus kino, Steinar Gunsteinson Tveiten.
Han skriver: «Vi som bransje burde gjøre det samme, sammen, til samme tid.» Han hevder også at de av kundene som har med seg snop, roter mest.

Kinosjef Steinar Tveiten i Lørenskog Kino. Foto: Per Mork, KINOMAGASINET.no ©
En annen kommunalt kinoansatt – Fredrikstad kino-sjef, Jørgen Søderberg Jansen – skriver lettere ironisk på Facebook: «Hva blir det neste? At jeg ikke får ta med meg egen pizza på Peppes?».
Jansen møter motargumenter fra en annen som er tilknyttet samme kino, Kristin Øyenkilen. Hun skriver at en del kunder nok tar med seg godteri av økonomiske grunner siden billettprisen jo er høy for en del familier.
Oppland Arbeiderblad har snakket med noen lokale kinosjefer (bak betalingsmur).
– Det kan jo være flere grunner til at gjestene våre har med seg eget godteri eller godteri som er kjøpt andre steder, og da synes jeg det blir feil hvis vi innfører en regel om at dette kan de ikke ta med seg inn i kinosalen, sier Unni Heimdal, daglig leder for Gjøvik kino & scene KF, til lokalavisen.
– Det er alltid god handel i kiosken i forkant av filmene, men dersom en familie har med noe medbrakt, er det greit, sier Renate Remme Øverseth, kultur- og kinosjef ved Fagernes kulturhus og kino, til oa.no.
Hos ODEON Moss kino er de overrasket over sine svenske kolleger.
– Våre gjester er velkomne til å medbringe egen snacks og drikke, sier Ida Ringstad, vakthavende leder ved ODEON Moss kino til Moss Avis.
– Men vi håper selvsagt at de fleste handler hos oss!

Fra kinokiosken hos ODEON Moss. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
LES OGSÅ:
Facebook
RSS