Trond Giske – Makta rår
Planlagt norsk kinofilmpremiere: 18. mars 2022
Regissør: Håvard Bustnes
Medvirkende: Trond Giske, Anja Sletteland, Arild Pedersen, Audun Otterstad, Gunnar Mathisen, Haddy Njie, Hege Ulstein, Ingalill Olsen, Ingvild Vaggen Malvik, Jorodd Asphjell, Jorunn Giske, Kjetil Bragli Alstadheim, Marie Melgård, Olav Huseby, Siv Sandvik, Snorre Valen, Tone Sofie Aglen, Tonje Agate Bakke, Vibeke Stjern, Aage G. Sivertsen
Sjanger: Dokumentar
Produsenter: Christian Aune Falch, Ingrid Galadriel Aune Falch, Håvard Bustnes
Produksjonsselskap: UpNorth Film
Distribusjon: Storytelling Media
Dokumentarfilmen Trond Giske – Makta rår er resultat av tre års arbeid. Filmen fikk sin internasjonale premiere under IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival, i Amsterdam i november 2021. Der ble den møtt med nysgjerrighet og stor interesse.
Den beskrives som «en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.»
Nå er traileren klar til dokumentaren som gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Filmen har planlagt norsk kinopremiere 18. mars 2022.
– Da jeg for over 20 år siden først tenkte tanken om å lage en film om Trond Giske var ideen min å filme ham fram til han kanskje ble statsminister, sier dokumentarfilmskaper Håvard Bustnes.
– Giskes politiske talent var udiskutabelt, alle snakket om ham og hans suksess. Men han svarte aldri på min henvendelse. Etter at media publiserte de første anklagene om trakassering i 2017, tok jeg kontakt på nytt. Noen måneder senere responderte Giske og var villig til å treffes.
Bustnes fikk bli med Trond Giske på forrige valgkamprunde rundt omring i Trøndelag, i hans rødmalte campingvogn. Men anklagene fortsatte å komme.
– Jeg måtte spørre meg hvordan det kunne ha seg at det stadig vekk dukket opp nye historier. Og hvordan Giske fortsatt kunne ignorere og bagatellisere varslene. Jeg begynte å oppsøke flere av kvinnene som hadde opplevd seksuell trakassering. De fortalte om en ukultur i Arbeiderpartiet der ingen turte å varsle. De fortalte også at Giske ikke var den eneste, sier Bustnes.
Trond Giske (nå 55 år) satt på Stortinget fra 1997 til 2021 og var statsråd i to regjeringer. Han var kirke-, utdannings- og forskningsminister 2000–2001, kulturminister 2005–2009 og næringsminister 2009–2013.
Da han var yngre snakket mange i det politiske miljøet om Giskes store politiske talent, men så begynte det å gå rykter om upassende «damehistorier». Et voldsomt mediepress, varsler, videolekkasjer og påstander om maktkamp ledet til at Giske i 2018 trakk seg som nestleder i AP.
Selv har han benektet å ha gjort seg skyldig i dette, men han har tatt selvkritikk for at han hadde oppført seg upassende overfor enkelte unge kvinner i partiet. Han meldte i 2020 at han trakk seg fra politikken og stilte ikke til gjenvalg til Stortinget i 2021.
Hvordan kunne det ha seg at det stadig vekk dukket opp nye historier? Og hvordan kunne historiene fortsatt ignoreres og varslene bagatelliseres?
Trond Giske – Makta rår gir ifølge filmselskapets beskrivelse «et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.»

Trond Giske i en scene fra Trond Giske – Makta rår.
Om filmskaperen:
Håvard Bustnes (f. 1973) har regissert og produsert dokumentarfilm i over 20 år. Han bor i Trondheim der han er medeier i UpNorth Film. Bustnes fikk sitt internasjonale gjennombrudd med kinodokumentaren Blod & ære som vant Amandapris og mottok en rekke priser, bl.a. beste nordiske dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmø, Gullstolen i Grimstad og The Crystal Heart Award i USA. Etter dette har hans filmer Helsefabrikken, Opprørske oldemødre og Hatets vugge blitt vist på over 100 filmfestivaler, vunnet priser og nominasjoner ved anerkjente festivaler som IDFA og Hot Docs, og har blitt distribuert på TV og kino over hele verden.
Facebook
RSS