
Å vende tilbake-synopsis
Spillefilmen Å vende tilbake åpner med at Einar (spilt av Ingar H. Gimle) vender hjem igjen til familien i Norge etter å ha tjenestegjort som offiser i Afghanistan. I fraværet av en farsfigur har 18 år gamle Oscar (spilt av Åsmund Høeg) tatt ansvar for lillebroren Fredrik (spilt av Fredrik Grøndahl) og hjemmet deres, mye på grunn av at moren Anna (spilt av Lia Boysen) er sengeliggende store deler av dagen. Hjemkomsten blir ikke som forventet når faren opptrer fraværende i møtet med sønnene. Han reiser ut på jakt morgenen etter og kommer ikke tilbake om kvelden slik han har lovet. Etter å ha ventet hele natten bestemmer sønnene seg for å reise opp på fjellet, i håp om å finne faren.
PRODUKSJONSFAKTA
Den 75 minutter lange spillefilmen ble filmet i løpet av 16 opptaksdager. Første bolk ble gjennomført over tolv dager i perioden 14. til og med 29. september 2013. Alle opptakene ble gjort på location i Jotunheimen (4 dager), Rondane (2 dager), Østerdalen (1 dag) og interiørt i en enebolig syd for Lillehammer (5 dager). Andre opptaksbolk ble gjennomført over fire dager fra 21. til 24. juni 2014 i Jotunheimen og Rondane. I snitt ble det filmet 5 minutter med ferdig klippet materiale hver dag.
Produksjonsstaben bestod totalt av 10 personer; B-fotograf, lydtekniker, innspillingsleder, produksjonsleder, regiassistent, kamera assistent, set rekvisitør, sminke- og kostymedesigner, i tillegg til regissør og fotograf.
Retro er det nye moderne. Å vende tilbake er en ny, norsk spillefilm filmet på analog film.
Filmen, som varer i 76 minutter, er tatt opp med 35mm, 1:2.35., i Cinemascope-formatet. Men kinoene får selvsagt filmen som 2K DCP med 5.1 surround lyd.
I forkant av premieren 27.02.2015 forteller det nye distribusjonsselskapet Storyseller Distribution AS at 24 kinoer har bestilt filmen. Flere kan komme til.
Henrik Martin Dahlsbakken er filmens regissør og Å vende tilbake er hans debut som spillefilmregissør.
– Jeg ville fortelle en historie om mental helse og menn og jeg valgte en hjemvendt soldat, fortalte Henrik Martin Dahlsbakken under presentasjonen av Filmvåren 2015 på Filmens hus i Oslo i januar 2015.
Han sa Å vende tilbake er basert på hans og brorens oppvekst. Selve vennskapsforholdet er deres, mens historien er fiktiv.
At filmen er skutt på 35 mm analog filmgjorde hele prosessen nervepirrende. Grunnet et lite budsjett kunne de «skyte» mye mindre enn hva andre filmproduksjoner kan tillate seg. Han anslår en filmmengde på kun ti-femten prosent av hva en vanlig spillefilm kan. Produksjonens svært begrensede økonomi tillot filmskaperne kun 50 filmruller á 400 fot, noe som tilsvarer i overkant av sju timer i total opptakstid. Med andre ord kunne filmskaperne tillate seg maksimalt fire-fem tagninger per bilde i snitt. Samtidig ble de aller fleste scenene løst i kun én innstilling/tablå.
På distribusjonsselskapets nettside heter det: «Storyseller Distribution AS er et nyoppstartet distribusjonsselskap som ønsker å fremme unge ambisiøse filmskapere fra Norge. Vårt mål er å arbeide for at filmene deres skal nå ut til det publikumet de fortjener, både på kino og gjennom andre kanaler. Som selskap ønsker vi på lang sikt å representere en tid der filmdistribusjon gjennomgår store endringer; der måten filmer vises, spres og formidles på er desentralisert.»
Mads Wølner Voss er daglig leder i Storyseller Distribution AS.
– Å vende tilbake er ikke rettet ikke mot et stort publikum. Det er vi klar over og realistiske på. Men selv om det er en «smal» film er likevel tematikken og historien relaterbar for mange, slik vi ser det. Vi håper filmen kan være med på å øke mangfoldet i Kino-Norge. Vi ønsker å fremme unge, ambisiøse filmskapere, med kunstneriske filmer, sier Wølner Voss til KM.
– Hva er besøksmålet?
– Vi vil være fornøyd med 15.000 besøkende, men håper på mer.
– Det er en trend at stadig flere filmer lanseres med egne distribusjonsselskaper. Har du noen tanker rundt dette?
– Jeg synes det er spennende at det blir en annerledes tilnærming. De store distributørene har en ekspertise som vi er nødt til å tilegne oss. Det er en del av utfordringen for mange mindre distributører, men jeg synes det er spennede.
Mads Wølner Voss sier han synes Å vende tilbake «er en kjempegod film».
– Den er utrolig bildesterk, med flott foto og gjør seg godt på kino, sier han.
Filmen har fått tilskudd fra Norsk filminstitutt. Produksjonsbudsjettet er på ca tre millioner kroner og det brukes 600.000 kroner på markedsføringen.
KINOMAGASINETs anmeldse legges ut fredag 27.02. Vi kan allerede røpe nå at filmen får terningkast fem.
Fakta om regissøren:
Henrik Martin Dahlsbakken (f. 1989) er oppvokst på Hamar, og har studert medievitenskap og filmvitenskap i Oslo, Lillehammer og England. Han er selvlært som filmskaper og utdannet kinomaskinist. Han debuterte med novellefilmen Tiden imellom i 2009, lagt til 2. verdenskrig og var basert på et manus han skrev da han var 16 år gammel. Novellefilmen på 24 minutter har blitt vist på en rekke filmfestivaler, vunnet flere priser og seinere blitt vist på NRK flere ganger.
I etterkant har han laget flere kortfilmer på 8mm, S16mm, 35mm og 65mm, og rendyrker det analoge filmuttrykket i skaperprosessen. Hans hittil største suksess kom med kortfilmen Mannen fra isødet / The Devil’s Ballroom i 2012, som har blitt vist på en rekke festivaler verden over. I tillegg til å vinne prisen for beste regissør ved Rhode Island Film Festval vant Mannen fra isødet beste kortfilm under Palm Springs ShortFest, noe som førte til at filmen ble Oscar-kvalifisert i 2013. Dahlsbakken fortsetter å utvikle sine egne personlige filmprosjekter, både korte og lange.
Facebook
RSS