
Den dansk-britiske-norske kinodokumentaren «The Act of Killing» er klar for lansering fredag 15. november. 16 kinoer starter med filmen. Distributøren har store forhåpninger om at det skal bli en «må-se»-film.
– Filmen begynner å bli kjent også i Norge nå. Så vi har relativt store forhåpninger, svarer Tor Fosse hos bergensbaserte Tour de Force, overfor KINOMAGASINET.
Foruten «hans egen festival», Bergen interasjonale filmfestival (BIFF), er filmen forhåndsvist flere steder.
– Vi har hatt en del forhåndsvisninger – Kortfilmfestivalen i Grimstad, Troll i eske på Filmens Hus, Gimle kino med Fritt Ord og mottakelse etterpå med Joshua Oppenheimer som ble intervjuet av TV. Fire visninger på BIFF, hvor den vant Checkpointsprisen. Videre vises den på Krigsfilmfestivalen og Dokumentarfestivalen i Trondheim. Slike forhåndsvisninger er viktig for markedsføringen av filmen. Egentlig burde vi ha hatt flere, mener Fosse.
Han håper og tror filmen får mange seksere på terningkast i mediene og at det vil danne grunnlag for at mange vil ha den med seg.
– Et viktig redskap for å nå hovedmålet er å skape generell interesse og salgsfremmende oppmerksomhet rundt lanseringen gjennom redaksjonell omtale i riksdekkende media, de største nettavisene, de største TV-redaksjonene, samt nyhetsredaksjoner i papir, radio og TV, samt blader og magasiner som henvender seg til spesielt interesserte i nisjemålgruppene. Filmen skal oppleves som en «må se»-film gjennom debatten rundt den og det den tar opp av spørsmål knyttet til overgrep og folkemord.
– Vi pøser på med foldere i de store byene og ellers en del annonsering. Vi håper også på skoleforestillinger i og med at medregissøren Christine Cynn flytter til Norge og kan turnere med den. Vi tror det blir viktig å få med folk som arbeider innen politiet, militæret og helsevesenet, forklarer Fosse videre
– Filmen skal oppleves som relevant og viktig for alle de overnevnte målgruppene, og utover et større publikumsbesøk er målet å få fortalt om de utrolige overgrepene som skjedde i Indonesia på 60-tallet for så mange som mulig. Filmen representerer et dypdykk i bødlenes psyke og vrangforestillinger om egen fortreffelighet, hvor fryktinngytelse og respekt blir sett på som to sider av samme sak fra deres side. Dette er også en historie om hvor langt mennesker kan gå i å begå overgrep uten snev av samvittighet, snarere ser de på seg selv som helter som utrydder kommunister i Indonesia i en tid da Vietnamkrigen herjer. Filmen fungerer på et vis som en renselsesprosess – mot slutten blir vi vitne til en dypere erkjennelse, fra massemorderens side.
Han beskriver The Act of Killing som «en særegen og unik beretning om forfølgelse av annerledes tenkende, her folk som stemples som kommunister. Men først og fremst en eksaminering av bøddelens psyke.»


Facebook
RSS