
TRONDHEIM: Etter over 20 år med smågodt i kioskhyllene har flere storkinoer tatt grep og satset enda større. – Kinoene vil og må gjøre seg unike, sier Candy People-sjefen, Tommy Wikmark.
Blant kinoene med stor satsing på smågodtseksjonen finner vi nystartede ODEON Oslo og deres konkurrenter, Colosseum og Ringen kino i Oslo i regi av Nordisk Film Kino og Kristiansand kino, for å nevne noen, ifølge Wikmark.
– Kinoene her satser på å bli det beste stedet i byen på smågodt, sier han.
Som bransjen vet dukker det som regel opp konkurrenter rundt kinoene.
Det kan være en dagligvarekjede med masse smågodt foran kassene, hvis den ligger ved en kino, eller en egen kiosk, som godetkiosken Lucky Lips ved siden av Saga kino i Oslo sentrum.

Tommy Wikmark (adm. direktør) i Candy People Norway. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Nå byr Nordisk Film Kino på 150 varianter på det meste i sine kinokiosker, og Wikmark sier at kjeden har mer enn tredoblet omsetningen siden de bygde om kioskene til dette formålet.
Mye kinogodt er dyrt, er et velkjent faktum, men smågodtet er som regel rundt 19,90 kroner, mot 15-16-17 kroner i dagligvarekjedene.
Leverandørene av smågodtet er de kjente og store som Nidar, Candy People og andre med kjente merkevarer.
– Litt av poenget er at utvalget skal varieres og byttes ut, gjerne fire-fem ganger per år. Trenden er å skape større utvalg og kvalitet. Konkurransesituasjonen er slik at dagligvarebutikkene er åpne til klokken 23.00 nå. Kinoene må gjøre seg unike på popcorn, snacks og smågodt, og krydre med andre unike kinoprodukter.

Supersuksess: Millions! Born to sell Candy! Tommy Wikmark ved stativet i kiosken hos Prinsen kino i Trondheim. I samme bygg holder Candy People Norway til. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Den aller største suksessen her i moderne tid er Millions.
Candy People blir til tider «nedringt» av andre aktører som vil selge det populære godteriet, som doseres ut av store dispensere. Men Candy People sier nei, til alle. Kinoene får ha dette alene. Men til høsten 2018 eller til 2019 kommer det en ny lignende vare, som skal lanseres, kan Wikmark røpe, uten å ville si flere detaljer akkurat nå.
– Ungene vil ha Millions, der har kinoene noe som ikke har et annet sted!

Born to sell Candy! Fra venstre: Bjørnar Hoem (Key account manager), Ingunn Westerbø (Key account manager) og Tommy Wikmark (adm. direktør). Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Tommy Wikmark slår også et slag for kinogodteriet i debatten rundt avgifter og sunnhetens apostler.
– Det er ikke kinogodtet som skaper usunnheter, det er tross alt få kinobesøk hvert år, men alt folk spiser ellers uten sukkeravgifter, som kjeks, boller og slike ting. Vi betaler gjerne avgift, men hvorfor skal andre sukkerholdige varer slippe. Sjokolade lagt under marsipan uten avgift, for eksempel. Og potetgull er fullt av fett og salt og ikke akkurat sunt.
– Dere har i flere år satset på sunne produkter. Hva er status for disse?
– Det blir ikke bestselgere, men et alternativ. Flere kinoer setter disse i egne reoler, og samler varegruppen.
Candy People sier at deres storselgere er S-merke skum, Streetracer, Millions, Peacemerker og Scooxs.
– Men ikke alt lykkes vi med. Vi prøvde oss på sjokoladedrasjerte bønner, men det ville ingen ha. Så vi tapte penger. Men de solgte vi til Holdbart, da blir det i alle fall konsumert i stedet for å bli avfall.

Sunne lunsjer hos godteriselskapet! Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

Bjørnar Hoem (Key account manager). Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©
Facebook
RSS