Siste

Alle elsker (fortsatt) Mary


Ja, vi elsker at en av 90-tallets mest merksnodige romantiske komedier fyller 25 år. På tide med et gjensyn?

I Alle elsker Mary blir vi kjent med en sjarmerende, vakker og givende kvinne som blir forsøkt forført av en knipe menn villige til å lyve, manipulere og spionere for å vinne hennes gunst. Det er en historie litt utenom det vanlige, men hvordan holder filmen seg et kvart århundre senere?

Med Alle elsker Mary tok brødrene Bobby og Peter Farrelly regissørstolen for tredje gang. Her fortsatte de å presse grensene for hva som er lov å gjøre på det store lerretet. En egenskap de hadde utviklet gjennom sine første filmer; kinosuksessen Dum og dummere (1994) og kultfavoritten Kingpin (1996). Med Alle elsker Mary fikk brødrene sin største kinosuksess noensinne, og det ble en av årets største filmer i 1998 (kun slått av Armageddon, Saving Private Ryan og Godzilla).

Matt Dillon spiller privateetterforskeren Pat Healy.

I Alle elsker Mary blir vi kjent med den gående solstrålen ved navn Mary Jensen (spilt av Cameron Diaz). Farrelly brødrene har sagt i etterkant at Diaz var den eneste de ønsket til rollen, og man kan se hvorfor. Hun gir Mary en sjarm det er vanskelig å ikke bli forført av.

Filmen introduserer oss også for Ted (spilt av Ben Stiller). Han forelsket seg i Mary da de gikk på videregående sammen, og er fortsatt betatt av henne tretten år senere. Han bestemmer seg for å søke henne opp ved hjelp av Pat Healy (spilt av Matt Dillon). Men Healy forelsker seg også i Mary, og så er moroa i gang.

Sett med moderne øyne er historien i Alle elsker Mary noe spesiell. Det er tross alt en film om et knippe menn villige til å gjøre alt for å vinne Mary sin gunst. De lyver, manipulerer, spionerer og dreper for henne. I feil hender kan en sånn historie bli ganske usmakelig. Dette er derimot et element filmen lener seg inn i.

Det er ikke sånn at filmen forsøker å skjule at dette er litt utenfor boksen. Dette var også noe den legendariske filmanmelderen Roger Ebert påpekte i sin vurdering av filmen. Han skrev «It flies in the face of manners, values, political correctness and decorum. It exposes us for what we are, the only animal with a sense of humor». Halve spøken er nettopp hvor langt disse gutta er villige til å gå for å få Mary.

Det er kanskje dette som har gjort Alle elsker Mary til en publikumsfavoritt også i moderne tid. Steven Schneider inkluderte filmen som en av «1001 filmer du må se før du dør». Det amerikanske filminstituttet inkluderte også filmen som en av de hundre morsomste amerikanske komediene noensinne.

Alle kvinner liker visstnok menn med humor!

Filmen har gitt oss flere ikoniske scener som har blitt parodiert, etterlignet og referert. Eksempelvis i The Office, Family Guy, American Dad, Date Movie, The Simpsons, og mange fler. I tillegg gir filmen oss flere kjente sitater som kan hentes frem fra tid til annen. Filmen er nok ikke like ofte sitert som Farrelly brødrenes tidligere kinosuksess Dum og Dummere, men det er mange gullkorn i denne filmen også.

25 år senere er det fortsatt mye underholdning å hente i Alle elsker Mary. Filmen er morsom, underholdende og trykker akkurat på de riktige punktene for å få en reaksjon fra publikum. Hvis du aldri har sett denne filmen tidligere,  kan det være på tide med en titt. Det er nok elementer som har blitt litt datert, men du er garantert en god latter. Hvis du ikke har sett den siden 1998 er det også en god unnskylding for å finne den frem igjen!

Les mer om:

Filmhistorikk